Čočka s uzeným a hruškami

20. únor 2020

V kraji pod Ještědem se dobře dařilo luštěninám a tak si připravíme si čočku s hruškami a uzeným podle receptu z Českodubska.

Čočka s uzeným a hruškami 

30 dkg čočky
20 dkg uzeného masa
15 dkg hrušek
15 dkg pórku
sůl

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namočenou.

Vodu slijeme, čočku zalijeme novou vodou tak, aby sahala jen mírně nad čočku, a uvaříme. Pórek nakrájíme na drobné nudličky, uzené a hrušky na kostičky. K téměř měkké čočce přidáme pórek, maso a hrušky a společně dovaříme doměkka. Dochutíme solí. Na talíři ozdobíme bylinkami. Podáváme s chlebem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.