Cibulačka s volskými oky

V zimním období se naše babičky snažily připravovat pokrmy, zajišťující velký přísun vitamínů – mezi ně v lidové kuchyni patřil především česnek a cibule. Dnes si proto uvaříme poctivou cibulačku.

Česnek byl používaný jako lék na řadu neduhů a nekorunovaná královna lidové kuchyně, cibule, bez které se neobešla příprava polévek, omáček, ale i pokrmů masitých a zeleninových.

Cibule však nesehrávala důležitou roli pouze v kuchyni. Setkáváme se s ní v řadě pověr, zvyků i věšteb, často se používala v lidovém léčitelství jako prostředek proti kašli, nachlazení, syrová léčila rány po bodnutí hmyzu. My si dnes uvaříme cibulačku, recept na ní jsem získala „ze za kopce“ tedy z Českodubska – ale známe ji také z kraje pod Kozákovem pod názvem „Ančí oka“.

Ingredience:

4 cibule
1 lžíce másla
10 dkg kořenové zeleniny
1,5 l vody
bobkový list
celý pepř, sůl,
kmín
3 vejce
l lžíce polohrubé mouky
majoránka

Postup:

Na másle podusíme dozlatova cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dusíme dál. Po chvíli zaprášíme lžící mouky a necháme trochu osmahnout. Přilijeme asi 1,5 l studené vody a povaříme. Když se polévka začne vařit, dochutíme ji pepřem, solí a kmínem, popřípadě majoránkou. Do hotové polévky přidáme 3 volská oka, rozkrájená na šestinky. Do hotové polévky na talíři můžeme přidat osmažené kostičky žemle.