Cibulačka s volskými oky
V zimním období se naše babičky snažily připravovat pokrmy, zajišťující velký přísun vitamínů – mezi ně v lidové kuchyni patřil především česnek a cibule. Dnes si proto uvaříme poctivou cibulačku.
Česnek byl používaný jako lék na řadu neduhů a nekorunovaná královna lidové kuchyně, cibule, bez které se neobešla příprava polévek, omáček, ale i pokrmů masitých a zeleninových.
Cibule však nesehrávala důležitou roli pouze v kuchyni. Setkáváme se s ní v řadě pověr, zvyků i věšteb, často se používala v lidovém léčitelství jako prostředek proti kašli, nachlazení, syrová léčila rány po bodnutí hmyzu. My si dnes uvaříme cibulačku, recept na ní jsem získala „ze za kopce“ tedy z Českodubska – ale známe ji také z kraje pod Kozákovem pod názvem „Ančí oka“.
Ingredience:
4 cibule
1 lžíce másla
10 dkg kořenové zeleniny
1,5 l vody
bobkový list
celý pepř, sůl,
kmín
3 vejce
l lžíce polohrubé mouky
majoránka
Postup:
Na másle podusíme dozlatova cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dusíme dál. Po chvíli zaprášíme lžící mouky a necháme trochu osmahnout. Přilijeme asi 1,5 l studené vody a povaříme. Když se polévka začne vařit, dochutíme ji pepřem, solí a kmínem, popřípadě majoránkou. Do hotové polévky přidáme 3 volská oka, rozkrájená na šestinky. Do hotové polévky na talíři můžeme přidat osmažené kostičky žemle.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.