Chléb podle receptu z Vysocka

V dobách našich bylo samozřejmostí si doma upéct chleba. I dnes to láká spoustu hospodyněk a tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na chléb podle receptu z Vysocka. A ještě předtím se dozvíme, kde naše babičky skladovaly mouku.

Ingredience
  • 3 dkg krmeného kvásku
  • 15 dkg žitné chlebové mouky
  • 1,5 dcl vody
  • ¼ kg pšeničné chlebové mouky
  • 10 dkg hladké mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli

Kvásek, mouku a vodu důkladně promícháme, přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kvasit. Po 12 hodinách přidáme všechno ostatní a důkladně vymícháme těsto. Necháme ho 2 hodiny kynout. Nakynuté těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený vál. Popřekládáme a necháme 20 minut odpočinout.  

Zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi tři hodiny.  Do trouby vložíme prázdný vymazaný plech a troubu rozpálíme. Když je vyhřátá, nakynuté těsto opatrně z ošatky vyklopíme na horký plech. Ztlumíme teplotu a pečeme asi 45 minut. Upečený potřeme slanou vodou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...