Chléb podle receptu z Vysocka

V dobách našich bylo samozřejmostí si doma upéct chleba. I dnes to láká spoustu hospodyněk a tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na chléb podle receptu z Vysocka. A ještě předtím se dozvíme, kde naše babičky skladovaly mouku.

Ingredience
  • 3 dkg krmeného kvásku
  • 15 dkg žitné chlebové mouky
  • 1,5 dcl vody
  • ¼ kg pšeničné chlebové mouky
  • 10 dkg hladké mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli

Kvásek, mouku a vodu důkladně promícháme, přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kvasit. Po 12 hodinách přidáme všechno ostatní a důkladně vymícháme těsto. Necháme ho 2 hodiny kynout. Nakynuté těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený vál. Popřekládáme a necháme 20 minut odpočinout.  

Zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi tři hodiny.  Do trouby vložíme prázdný vymazaný plech a troubu rozpálíme. Když je vyhřátá, nakynuté těsto opatrně z ošatky vyklopíme na horký plech. Ztlumíme teplotu a pečeme asi 45 minut. Upečený potřeme slanou vodou.