Historické ohlédnutí: Prezidentské návštěvy v Libereckém kraji

Českoslovenští i čeští prezidenti opakovaně navštívili území současného Libereckého kraje. Některé prezidentské cesty zrekapitulovala redaktorka Jana Švecová.

Cesta prvního československého prezidenta do Libereckého kraje se uskutečnila v roce 1922. Přesně 17. září dorazil prezident Tomáš Garrigue Masaryk nočním vlakem do Turnova, odkud pokračoval do Semil, Spálova a z Železného Brodu zpět do Turnova.

T. G. Masaryk byl prvním a na dlouhá léta i posledním prezidentem, který do Libereckého kraje zavítal. Jeho nástupci, Edvarda Beneš a poúnorový prezident Klement Gottwald do kraje, alespoň podle dostupných zdrojů, v roli prezidenta nepřijeli, oba jsou ale dosud čestnými občany města Liberce. Nicméně Klement Gottwald se v Liberci objevil, ještě před válkou, kdy jako poslanec za KSČ navštívil Dny lidové kultury na Králově Háji.

Panel z výstavy

Co se týče polistopadových prezidentů, Václav Havel do regionu zavítal jako prezident v roce 2000, kdy otevíral novou krajskou knihovnu, postavenou na místě vypálené židovské synagogy.

Podruhé přijel Václav Havel do Liberce společně se svým přítelem hercem Janem Třískou v roce 2003, u příležitosti 35. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Oba totiž byli v roce 1968 v Liberci na návštěvě a palba z tanků je nad ránem zastihla na náměstí u radnice.

Liberecký kraj navštívil i Havlův nástupce, Václav Klaus. Bylo to v roce 2012. V Chrastavě se účastnil otevírání nového mostu, když na něj 26letý muž vystřelil z airsoftové pistole a lehce ho poranil.

Čtěte také

Asi nejčastější návštěvy našeho regionu byly cesty prezidenta Miloše Zemana. Během svého působení v úřadu prezidenta navštívil Liberecký kraj celkem čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 2014, podruhé o rok později. Tehdy přislíbil, že se bude angažovat ve zřízení samostatného krajského soudu, který byl v té době pobočkou krajského soudu v Ústí nad Labem. Ale to nezměnila ani Zemanova návštěva.

Při své druhé cestě regionem slíbil, že se bude angažovat ve věci rekonstrukce hotelu a vysílače na Ještědu. Ani tam ale k žádnému výraznému posunu nedošlo.

Naposledy se do Libereckého kraje Miloš Zeman vydal v roce 2017, tedy ještě za svého prvního volebního období. Vůbec poprvé oficiálně byl ale Zeman v Liberci v době Sametové revoluce v roce 1989, tehdy ještě jako zaměstnanec prognostického ústavu, proslavený svým článkem kritizujícím tehdejší komunistický režim.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související