Česnekové bandury

19. květen 2020

V babiččiných receptech Vladimíry Jakouběové jsme spotřebovali letos už několik řádků brambor. Brambory byly hlavní a často jedinou dostupnou surovinou k přípravě jídla. Teď nás čekají jednoduché česnekové bandury.

Česnekové bandory

Asi 1 kg brambor
sůl
kmín
zelená petrželka nebo šnytlík
máslo
česnek podle chuti

Malé brambory oloupeme (pěkné nové stačí důkladně vydrhnout kartáčkem) a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Přihodíme pár snítek petrželky nebo celerový list. Z uvařených brambor slijeme vodu, přihodíme k nim do hrnce 1-2 lžíce másla, namačkáme k nim česnek, zasypeme posekanou petrželkou a protřepeme. Přikryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odpočinout. Podáváme s mlékem nebo podmáslím. Můžeme podávat i jako přílohu k pečenému masu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.