Caparanda
Brambory, sádlo, zelí, mléko a podmáslí. To je prakticky vše, co budeme potřebovat pro přípravu receptu, který na Jilemnicku znají jako caparandu. Recept na všednodenní jednoduché jídlo si tam zapsala Vladimíra Jakouběová.
Caparanda
1 kg brambor
40 dkg zelí kysané
10 dkg husího sádla
1 l mléka
sůl
podmáslí
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci si rozpálíme husí sádlo, dáme na ně nastrouhané brambory, osolíme podle chuti, promícháme a zalijeme horkým mlékem (2dl). Za stálého míchání brambory dusíme doměkka. Podle potřeby dolijeme mléko (1dl). Caparandu podáváme se syrovým kysaným zelím a ke každé porci podáváme podmáslí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.