Caparanda
Brambory, sádlo, zelí, mléko a podmáslí. To je prakticky vše, co budeme potřebovat pro přípravu receptu, který na Jilemnicku znají jako caparandu. Recept na všednodenní jednoduché jídlo si tam zapsala Vladimíra Jakouběová.
Caparanda
1 kg brambor
40 dkg zelí kysané
10 dkg husího sádla
1 l mléka
sůl
podmáslí
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci si rozpálíme husí sádlo, dáme na ně nastrouhané brambory, osolíme podle chuti, promícháme a zalijeme horkým mlékem (2dl). Za stálého míchání brambory dusíme doměkka. Podle potřeby dolijeme mléko (1dl). Caparandu podáváme se syrovým kysaným zelím a ke každé porci podáváme podmáslí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.