Caparanda

5. leden 2021

Brambory, sádlo, zelí, mléko a podmáslí. To je prakticky vše, co budeme potřebovat pro přípravu receptu, který na Jilemnicku znají jako caparandu. Recept na všednodenní jednoduché jídlo si tam zapsala Vladimíra Jakouběová.

Caparanda

1 kg brambor
40 dkg zelí kysané
10 dkg husího sádla
1 l mléka
sůl
podmáslí

Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci si rozpálíme husí sádlo, dáme na ně nastrouhané brambory, osolíme podle chuti, promícháme a zalijeme horkým mlékem (2dl). Za stálého míchání brambory dusíme doměkka. Podle potřeby dolijeme mléko (1dl). Caparandu podáváme se syrovým kysaným zelím a ke každé porci podáváme podmáslí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.