Buchty s mákem
Možná se chystáte na výlet a tak by se vám mohl hodit uzlíček s makovými buchtami. Takovými, jaké za časů našich babiček dostávali pasáčci na první pastvu. Recept pro vás má Vladimíra Jakouběová.
Buchty s mákem
70 dkg polohrubé mouky
špetka soli
3 dcl mléka
4 dkg kvasnic
13 lžiček krystalového cukru
10 dkg sádla
2 vejce
maková nádivka
Mléko trošku ohřejeme, přidáme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a necháme vzejít. Zatím nasypeme do mísy mouku, osolíme, přidáme sádlo a celá vejce. Přilijeme vzejitý kvásek a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout. Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek trochu zploštíme, dáme lžičku nádivky, zabalíme, zakulatíme a skládáme na vymazaný plech jednu vedle druhé. Každou buchtu potřeme rozpuštěným sádlem. Nemačkáme je k sobě, jen by se měly lehce dotýkat. Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby upečeme dozlatova.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.