Bramborovo-fazolová omáčka
Za dob našich babiček se na podzim ve všední den vařila jídla z brambor, fazolí, hrachu, čočky a domácího zelí. Tentokrát vyzkoušíme omáčku z brambor a fazolí.
- ¼ kg velkých bílých fazolí
- 2 větší brambory
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 2 dcl smetany
- 2 lžíce octa
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Ke konci vmícháme jíšku a společně dovaříme doměkka. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem.Podáváme s vařeným vejcem nebo plátkem uzeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.