Bramborovo-fazolová omáčka

Za dob našich babiček se na podzim ve všední den vařila jídla z brambor, fazolí, hrachu, čočky a domácího zelí. Tentokrát vyzkoušíme omáčku z brambor a fazolí.

Ingredience
  • ¼ kg velkých bílých fazolí
  • 2 větší brambory
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • sůl
  • 2 dcl smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla

Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Ke konci vmícháme jíšku a společně dovaříme doměkka. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem.Podáváme s vařeným vejcem nebo plátkem uzeného masa.