Bramborové štrůdlíky
Brambory patří mezi základní suroviny našeho regionu a tak mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na babiččiny bramborové štrůdlíky.
- 1 kg brambor uvařených ve slupce a oloupaných
- 20 dkg hrubé mouky
- 10 dkg krupice
- 2 menší vejce
- sůl
- Na náplň: 1 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 40 dkg klobásy
- 4-5 lžic drobných škvarků
Na rozpáleném tuku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky pokrájenou klobásu a za častého míchání opečeme. Přisypeme škvarky, ještě chvíli společně smažíme a odstavíme. Necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, zasypeme moukou, krupicí a přidáme celá vejce. Rukama zpracujeme měkké těsto, podle potřeby můžeme podsypat moukou. Těsto rozdělíme na čtyři části. Každou rozválíme na obdélník, posypeme čtvrtinou náplně a smotáme jako štrůdl. Dáme na vymazaný plech a upečeme. Hotové nakrájíme na plátky. Podáváme s dušeným kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.