Bramborové rolky
V době našich babiček se před Velikonocemi na venkově držel 40 denní půst, ale ve městech to už tak přísné nebylo a tak si vyzkoušíme pro zpestření jídelníčku jeden městský recept. Budou to bramborové rolky.
Bramborové rolky
1 kg brambor uvařených ve slupce a oloupaných
20 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
2 menší vejce
sůl
náplň:
1 lžíce sádla
2 velké cibule
40 dkg klobásky nebo jiné uzeniny
4-5 lžic drobných škvarků
Na rozpáleném tuku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky pokrájenou uzeninu a za častého míchání opečeme. Přisypeme škvarky, ještě chvíli společně smažíme a odstavíme. Necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, zasypeme moukou, krupicí a přidáme celá vejce. Rukama zpracujeme měkké těsto, podle potřeby můžeme podsypat moukou. Těsto rozdělíme na čtyři části. Každou rozválíme na obdélník, posypeme čtvrtinou náplně a smotáme. Rolky naskládáme na plech a vložíme do trouby. Na povrchu potřeme sádlem. Hotové nakrájíme na plátky. Podáváme s dušeným kysaným zelím, nebo se špenátem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka