Bramborová kaše zapečená s vejci
I když se zdá, že v názvu je vše podstatné, není tomu tak. Důležitou součástí pokrmu z babiččiny kuchyně je domácí sýr.
Bramborová kaše zapečená s vejci
1 kg brambor
2 dcl smetany
30 dcl mléka
5 dkg másla
sůl
kmín
4-5 vajec
15 dkg tvrdého sýra
zelená petrželka
česnek dle chuti
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou (množství záleží na druhu brambor) a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme hrst nastrouhaného sýra, rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do ní bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme. Vložíme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Potom posypeme povrch sýrem a dopečeme dalších asi 10 minut. Po vytažení z trouby necháme 15 minut odpočinout.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka