Bolestník
V receptech našich babiček si s Vladimírou Jakouběovou připomínáme nejen pokrmy, ale také různé zvyky a obřady. Tentokrát to budou křtiny, kdy nechybělo pohoštění, či spíše hostina. A její součástí byl bolestník.
Bolestník
60 dkg hladké mouky
2 žloutky
1 celé vejce
20 dkg moučkového cukru
cukr s vanilkou
20 dkg másla
4 dkg droždí
mléko na zadělání
sůl
trochu rozstrouhaného muškátového oříšku
1 vejce na potření
1 celé vejce se 2 žloutky třeme s cukrem a tukem. Přidáme mouku, cukr s vanilkou, kvásek a zaděláme vlahým mlékem. Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout. Těsto druhý den vložíme do keramické formy ve formě miminka a dáme péct do vyhřáté trouby. Pokud nemáme formu – vložte těsto do oválné formy nebo např. do ošatky na chleba a z části těsta vyválejte pramínky, kterými na bochánku naznačíte hlavičku dítěte s okrajem peřinky. Z dalších pramínků pak v dolní části bochánku vytvořte trojitým překřížením povijan – tak, jak se váže na peřinku. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka