Bandory s uzeným podle receptu z Pojizeří
K hojení ran, zahánění čarodějnic, nebo jen tak pro potěšení, se v dobách našich babiček používal jalovec, přesněji jeho plody jalovčinky. Vladimíra Jakouběová má recept, kde je využijeme jako koření do bandor s uzeným. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 2 kg uzené vepřové plece i s kůží
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 4 jalovčinky
- sůl
- 1 malá kapusta
- 3 lžíce sádla
- 1,5 kg brambor
- pepř
- 1 lžička hřebíčků
- 1,5 dcl piva
Maso dáme do hrnce s vodou. Přidáme bobkový list, pepř, jalovčinky, 1 lžičku soli a vaříme doměkka asi hodinu. Očistíme kapustu a rozčtvrtíme ji. Asi 5 minut ji vaříme v osolené vodě. Slijeme ji, pokapeme sádlem a dáme do pekáče. Oloupeme brambory, nakrájíme na kousky a přidáme ke kapustě. Maso vyjmeme z hrnce, položíme na zeleninu a přilijeme ¼ l vývaru. Kůži křížem nakrojíme a zapícháme do ní hřebíčky. Pekáč dáme do trouby a bez přikrytí pečeme asi hodinu. Po ½ hodině maso podlijeme pivem. Podáváme samotné, nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.