Bandory s uzeným podle receptu z Pojizeří

K hojení ran, zahánění čarodějnic, nebo jen tak pro potěšení, se v dobách našich babiček používal jalovec, přesněji jeho plody jalovčinky. Vladimíra Jakouběová má recept, kde je využijeme jako koření do bandor s uzeným. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 kg uzené vepřové plece i s kůží
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 4 jalovčinky
  • sůl
  • 1 malá kapusta
  • 3 lžíce sádla
  • 1,5 kg brambor
  • pepř
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1,5 dcl piva

Maso dáme do hrnce s vodou. Přidáme bobkový list, pepř, jalovčinky, 1 lžičku soli a vaříme doměkka asi hodinu. Očistíme kapustu a rozčtvrtíme ji. Asi 5 minut ji vaříme v osolené vodě. Slijeme ji, pokapeme sádlem a dáme do pekáče. Oloupeme brambory, nakrájíme na kousky a přidáme ke kapustě. Maso vyjmeme z hrnce, položíme na zeleninu a přilijeme ¼ l vývaru. Kůži křížem nakrojíme a zapícháme do ní hřebíčky. Pekáč dáme do trouby a bez přikrytí pečeme asi hodinu. Po ½ hodině maso podlijeme pivem. Podáváme samotné, nebo s chlebem.