Bandory s tvarohem a bejlím
Věřícím, kterých za časů našich babiček bylo mnohem víc než dnes, končí půst až v sobotu. Takže i tento recept Vladimíry Jakouběové bude bezmasý. Budou to brambory s tvarohem a ty brambory nebudou na loupačku, ale lehce osmažené na másle.
Bandory s tvarohem a bejlím
1 kg brambor
lžíce másla
kmín
sůl
¼ l mléka
30 dkg tvarohu
kmín
čerstvé bylinky (kopřiva, pažitka, petrželka, řeřicha)
2 stroužky česneku
mletý pepř
Brambory škrabkou očistíme, nakrájíme na poloviny. Dáme je vařit do vody ochucené bylinkami, můžeme přisypat i trochu celého kmínu. Brambory uvaříme doměkka, scedíme je a necháme okapat. Během vaření si připravíme přílohu z tvarohu, mléka, nasekaných bylinek, drceného kmínu a soli. Přidáme oloupané a prolisované stroužky česneku a mletý černý pepř. Tvaroh vymícháme dohladka a necháme uležet alespoň do chvíle, než budeme mít hotové brambory. Na pánvi necháme rozpustit hrubší plátek másla a brambory jen lehce osmahneme. Na vyhřátý talíř servírujeme brambory, přidáme kopečky bylinkového tvarohu a na závěr ještě čerstvými bylinkami ozdobíme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.