Bandory s medvědím česnekem
Opět budeme vařit brambory. Na stole se objevovaly poměrně často. A protože na zelený čtvrtek nesmíme zapomenout na něco zeleného, uvaříme se brambory s medvědím česnekem.
Bandory s medvědím česnekem
1 hrst medvědího česneku
2 hrsti kopřiv
4 cibule
½ kg brambor
3 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru
4 snítky libečku
sůl a čerstvě mletý pepř
¼ l smetany
1 lžíce octa
4 vejce
Medvědí česnek omyjeme a nakrájíme na proužky. Kopřivy omyjeme a nasekáme nahrubo. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme kopřivy a brambory, zalijeme vývarem a vaříme, až brambory změknou. Vsypeme medvědí česnek a libeček, osolíme a opepříme, povaříme a rozkvedláme na hrubší krém. Vlijeme smetanu a už nevaříme. V jiném hrnci uvaříme vodu, kápneme do ní ocet a do vroucí vyklepneme vejce. Vyjmeme pomocí lžíce a postup zopakujeme i u zbylých vajec. Omáčku rozlijeme do talířů a každý ozdobíme jedním zastřeným vejcem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.