Bandory s medvědím česnekem

9. duben 2020

Opět budeme vařit brambory. Na stole se objevovaly poměrně často. A protože na zelený čtvrtek nesmíme zapomenout na něco zeleného, uvaříme se brambory s medvědím česnekem.

Bandory s medvědím česnekem

1 hrst medvědího česneku
2 hrsti kopřiv
4 cibule
½ kg brambor
3 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru
4 snítky libečku
sůl a čerstvě mletý pepř
¼ l smetany 
1 lžíce octa
4 vejce

Medvědí česnek omyjeme a nakrájíme na proužky. Kopřivy omyjeme a nasekáme nahrubo. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme kopřivy a brambory, zalijeme vývarem a vaříme, až brambory změknou. Vsypeme medvědí česnek a libeček, osolíme a opepříme, povaříme a rozkvedláme na hrubší krém. Vlijeme smetanu a už nevaříme. V jiném hrnci uvaříme vodu, kápneme do ní ocet a do vroucí vyklepneme vejce.  Vyjmeme pomocí lžíce a postup zopakujeme i u zbylých vajec. Omáčku rozlijeme do talířů a každý ozdobíme jedním zastřeným vejcem.  

Spustit audio