Bandory s kroupama
Zatím co dnes podstupujeme různé diety a očistné kůry, v dobách našich babiček to všechno zvládli během postní doby. Vladimíra Jakouběová pro nás, kromě receptu na brambory, postaru bandory s kroupama, má i pár informací o popeleční středě.
Bandory s kroupama
¾ kg brambor
3 hrstky krup
2 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička sušené majoránky
sůl
Kroupy nasypeme do hrnce, zalijeme vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny stát. Pak scedíme. Brambory oloupeme a v osolené vodě s kmínem uvaříme doměkka. Na sádle pomalu osmažíme nahrubo pokrájenou cibuli do zezlátnutí. Přidáme majoránku, scezenou pohanku a promícháme. Uvařené scezené brambory vidličkou promícháme a vmícháme kroupy. Podle chuti dosolíme.
Podáváme s hrnkem podmáslí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.