Bandory na kyselo

Dni po Popeleční středě se v dobách našich babiček, kdy se půst dodržoval častěji než dnes, říkalo pytlový čtvrtek. Proč a jak uvařit bandory na kyselo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 80 dkg brambor
  • ¼ l smetany
  • ¼ l mléka
  • 4 vejce
  • kousek másla
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • nakládaný kopr
  • sůl
  • ocet

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, promícháme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, nakládaný kopr, 1–2 lžíce octa, promícháme, a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájená vejce a podle chuti dosolíme či dokyselíme.