Bandory na kyselo
Dni po Popeleční středě se v dobách našich babiček, kdy se půst dodržoval častěji než dnes, říkalo pytlový čtvrtek. Proč a jak uvařit bandory na kyselo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 80 dkg brambor
- ¼ l smetany
- ¼ l mléka
- 4 vejce
- kousek másla
- 1 malá cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- nakládaný kopr
- sůl
- ocet
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, promícháme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, nakládaný kopr, 1–2 lžíce octa, promícháme, a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájená vejce a podle chuti dosolíme či dokyselíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.