Babiččiny štrykanec
Pro recept se tentokrát vydáme do českoněmeckého pohraničí, kde hospodyně pekly štrykanec. Moučník podobný závinu či štrůdlu, ale z bramborového těsta.
- 35 dkg brambor uvařených ve slupce
- 35 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg sádla nebo másla
- 15 dkg práškového cukru
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- Maková náplň: pomletý mák, cukr, horké mléko
- Ořechová náplň: ořechy, cukr, horké mléko
- Tvarohová náplň: 25 dkg tvarohu, cukr, vejce, trocha kysané smetany
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku, tuk, cukr, vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 3 bochníčky a než si připravíme náplně, necháme v chladnu ztuhnout. Na pomoučeném vále bochníčky rozválíme, každý naplníme jinou náplní a svineme na závin. Dáme na vymazaný plech a potřeme vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě. Necháme vychladnout přikryté utěrkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.