Babiččiny štrykanec

Pro recept se tentokrát vydáme do českoněmeckého pohraničí, kde hospodyně pekly štrykanec. Moučník podobný závinu či štrůdlu, ale z bramborového těsta.

Ingredience
  • 35 dkg brambor uvařených ve slupce
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg sádla nebo másla
  • 15 dkg práškového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření
Ingredience
  • Maková náplň: pomletý mák, cukr, horké mléko
  • Ořechová náplň: ořechy, cukr, horké mléko
  • Tvarohová náplň: 25 dkg tvarohu, cukr, vejce, trocha kysané smetany

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku, tuk, cukr, vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 3 bochníčky a než si připravíme náplně, necháme v chladnu ztuhnout. Na pomoučeném vále bochníčky rozválíme, každý naplníme jinou náplní a svineme na závin. Dáme na vymazaný plech a potřeme vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě. Necháme vychladnout přikryté utěrkou.