Babiččiny kynutá štrůdle s mákem na Družebnou neděli

V receptech našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představují nejen dávné dobroty, ale i tehdejší zvyky. Na postní neděli se pekla třeba kynutá štrůdle s mákem.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Utři čtvrt libry (12,5 dkg) másla, vraz do toho šest celých vajec, hodně to rozmíchej, přidej lžíci tlučeného cukru, něco přes půl žejdlíku dobré smetany, pak dej do toho tolik mouky, aby z toho bylo těsto jako na buchtičky, osol trochu a přidej lžíci dobrého droždí, hodně vařečkou to vytluč a nech nakynout.

Potom popraš vál moukou, dej na něj vykynuté těsto a vyválej je válečkem asi na stéblo. Dej do žejdlíku tlučeného a v mléce uvařeného máku deset lotů (16 dkg) tlučeného cukru, trochu skořice, smíchej to dobře a rozválené těsto hojně tím namaž, a sviň těsto na štrudli. Vymaž kuthan máslem, vlož do něho štrudli, nech ji nakynout, pomaž ji pak navrchu rozpuštěným máslem a nech upéci.

Vyndej ji pak na mísu a posyp tlučeným cukrem.