Babiččiny dolky s jabkama
Recepty našich babiček nám přinášejí nejen nápady co dobrého pěkně postaru uvařit, ale také vzpomínky na dobroty našeho dětství. Třeba dětství Vladimíry Jakouběové bylo spojené s dolky s jabka, které pekla její babička. Recept zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 l vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 4 dkg droždí
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 1 vejce
- máslo na potření
- letní jablka
- skořice
- cukr
Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vejce, máslo a kvásek. Zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto odkrajujeme lžící a tvarujeme z něj placky silné asi půl centimetru. Na vymazaném plechu necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Upečeme dozlatova. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je potřeme horkou hustou kaší z nastrouhaných rozvařených letních jablek ochucených skořicí a cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka