Babiččiny buchty s mákem
Babiččina kuchyně je pro mnohé spojena s vůní a chutí buchet a tak nemohou buchty chybět ani v receptech Vladimíry Jakouběové, které natáčí s redaktorem Jaroslavem Hořením. Dozvíme se, jak babičky pekly buchty s mákem.
- 1 kg mouky
- špetka soli
- ½ l vlažného mléka
- 6 dkg droždí
- 8 lžic cukru
- 4 žloutky
- 14 lžic rozpuštěného másla
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 uvařená studená brambora
- náplň: ¼ kg mletého máku
- 4 dcl mléka
- cukr dle chuti
- 4 lžíce medu
- špetka tlučeného hřebíčku
- strouhaný perník
- rozpuštěné sádlo
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme nastrouhanou bramboru, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, necháme nakynout.
Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme větší kousky na pomoučený vál. Rukou každý zploštíme, dáme lžičku náplně a zabalíme. Buchty klademe do sádlem vymazaného pekáče a rozpuštěným sádlem hned každou potřeme ze všech stran. Pak necháme ještě dokynout. Pekáč vložíme do trouby a upečeme. Vychladlé buchty můžeme pocukrovat.
Maková náplň: mléko uvedeme do varu a do vařícího vsypeme mák. Přidáme med, cukr a chvíli povaříme. Zahustíme perníkem a podle chuti můžeme dosladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka