Babiččino tekuté koření do polévky
V kuchyních našich babiček hrálo velkou úlohu takzvané zelené koření, tedy různé bejlí, mimo jiné i libeček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z libečku připravit tekuté koření do polévek.
- 20 snítek libečku
- 5 hrstí mladých kopřiv
- 3 lžíce plné soli
Listy a tenčí stonky libečku omyjeme a nakrájíme najemno a přidáme jemně nakrájenou kopřivu. Na 4 díly libečku přidáme 1 díl kopřiv. Na dvoulitrový hrnec bylin přidáme asi 3 lžíce soli a promícháme. Necháme asi 2 hodiny „proležet“. Směs napěchujeme do kameninové nádoby, stlačíme dřívky a uzavřeme pokličkou.
Po dvou týdnech bylinky pustí šťávu, kterou na sítu vylisujeme a dáme do lahviček, které řádně uzavřeme a dáme do chladna. Používáme jako tekuté koření do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.