Babiččino tekuté koření do polévky

V kuchyních našich babiček hrálo velkou úlohu takzvané zelené koření, tedy různé bejlí, mimo jiné i libeček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z libečku připravit tekuté koření do polévek.

Ingredience
  • 20 snítek libečku
  • 5 hrstí mladých kopřiv
  • 3 lžíce plné soli

Listy a tenčí stonky libečku omyjeme a nakrájíme najemno a přidáme jemně nakrájenou kopřivu. Na 4 díly libečku přidáme 1 díl kopřiv. Na dvoulitrový hrnec bylin přidáme asi 3 lžíce soli a promícháme. Necháme asi 2 hodiny „proležet“. Směs napěchujeme do kameninové nádoby, stlačíme dřívky a uzavřeme pokličkou.

Po dvou týdnech bylinky pustí šťávu, kterou na sítu vylisujeme a dáme do lahviček, které řádně uzavřeme a dáme do chladna. Používáme jako tekuté koření do polévky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.