Babiččino tekuté koření do polévky
V kuchyních našich babiček hrálo velkou úlohu takzvané zelené koření, tedy různé bejlí, mimo jiné i libeček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z libečku připravit tekuté koření do polévek.
- 20 snítek libečku
- 5 hrstí mladých kopřiv
- 3 lžíce plné soli
Listy a tenčí stonky libečku omyjeme a nakrájíme najemno a přidáme jemně nakrájenou kopřivu. Na 4 díly libečku přidáme 1 díl kopřiv. Na dvoulitrový hrnec bylin přidáme asi 3 lžíce soli a promícháme. Necháme asi 2 hodiny „proležet“. Směs napěchujeme do kameninové nádoby, stlačíme dřívky a uzavřeme pokličkou.
Po dvou týdnech bylinky pustí šťávu, kterou na sítu vylisujeme a dáme do lahviček, které řádně uzavřeme a dáme do chladna. Používáme jako tekuté koření do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.