Babiččino cukroví: Sádlové rohlíčky

9. prosinec 2020

Tradice pečení cukroví tak, jak ji známe my, se utvářela v 19. století. Ale její původ sahá mnohem víc do historie. A o tom nám poví Vladimíra Jakouběová a přidá recept na sádlové rohlíčky.

Sádlové rohlíčky

14 dkg hladké mouky
14 dkg cukru
14 dkg ořechů
14 dkg sádla
1 žloutek

Na potření: 1 bílek a tlučený cukr

Z mouky, cukru, sádla a umletých ořechů vypracujeme těsto. Těsto vyválíme asi na půl centimetru, potřeme našlehaným bílkem s cukrem a skleničkou nebo formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Necháme zaschnout, přeneseme na plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.