Babiččina peprmintka
Jak už víme, v kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale připravovaly se i různé likéry. Třeba peprmintka. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření také představí nápojové sklo konce 19. století.
- 6 hrstí jemně nasekaných lístků máty
- ½ l vody
- 40 dkg krupicového cukru
- ½ l pálenky
Mátu vložíme do sklenice s širokým hrdlem, zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme stát 4 dny na slunci. Vodu zahříváme k varu, rozmícháme v ní cukr a krátce svaříme. Cukrový rozvar necháme zchladnout. Alkohol přefiltrujeme přes plátýnko nebo velmi jemný cedník, doplníme vychladlým roztokem cukru, promícháme a vlijeme do láhve. Uložíme v temnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.