Babiččin plněný chléb

Domácí pečení chleba bylo v dobách našich babiček nutností, dnes je to radostí. Už jste vyzkoušeli plněný chléb? Jak ho pekly naše babičky prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1/3 l vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce sádla
  • 20 dkg žitné celozrnné mouky
  • 30 dkg bílé mouky
  • 4 dkg droždí
  • 2 lžičky kmínu
  • 6 nožiček klobásy

Ze žitné mouky a vody zaděláme kvásek, necháme vzejít. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme vzešlý kvásek, vymícháme hladké vláčné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných kousků, uděláme z něj bochánky a zformujeme bochánky a pod utěrkou necháme chvíli kynout. Každý bochánek rukama zploštíme a roztáhneme a zabalíme do něj klobásu. Naplněné chleby dáme na vymazaný plech a dáme péct. Po upečení horké potřeme povrch vodou.