Babiččin plněný chléb
Domácí pečení chleba bylo v dobách našich babiček nutností, dnes je to radostí. Už jste vyzkoušeli plněný chléb? Jak ho pekly naše babičky prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1/3 l vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce sádla
- 20 dkg žitné celozrnné mouky
- 30 dkg bílé mouky
- 4 dkg droždí
- 2 lžičky kmínu
- 6 nožiček klobásy
Ze žitné mouky a vody zaděláme kvásek, necháme vzejít. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme vzešlý kvásek, vymícháme hladké vláčné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných kousků, uděláme z něj bochánky a zformujeme bochánky a pod utěrkou necháme chvíli kynout. Každý bochánek rukama zploštíme a roztáhneme a zabalíme do něj klobásu. Naplněné chleby dáme na vymazaný plech a dáme péct. Po upečení horké potřeme povrch vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.