Babiččin bylinkový kapr

Toto povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního o kuchyni našich babiček bude vonět tymiánem, který se bude hodit pro přípravu naší nejběžnější ryby, kapra.

Ingredience
  • porce kapra
  • 8 lžic másla
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • ¼ l kyselé smetany
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, dobromysl)

Omyté a osušené kousky kapra naložíme na 1-2 hodiny do smetany. Máslo rozpustíme, smícháme s utřeným česnekem, kmínem, přidáme snítky tymiánu a trochou soli. Ryby vybereme ze smetany, necháme okapat, osušíme a naskládáme do pekáčku. Ze všech stran potřeme máslem s kořením a přidáme pár bylinek. Dáme do vyhřáté trouby péct. Asi po půl hodiny porce otočíme kůží nahoru a dopečeme do zezlátnutí kůže. Podáváme s chlebem nebo s vařeným bramborem.