Aplikace Záchranka funguje 5 let. Záchranářům z ní můžete poslat i fotku, podle které vás najdou

26. únor 2021 11:02

Slouží turistům, ale především horským záchranářům. Pomáhá upřesnit polohu člověka, který se zranil nebo zabloudil na výletě a hrozí mu vážné nebezpečí. Teď tým vývojářů vylepšil aplikaci Záchranka ještě o další funkce. Jaké to jsou, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Aplikaci Záchranka lidé používají díky chytrým telefonům už 5 let. Protože v současné době vyráží do hor mnohem více turistů, než v minulých letech, vývojáři aplikaci rozšířili o funkci na upřesnění polohy. A to i u lidí, kteří aplikaci nemají a volají na číslo horské služby. Další novinkou je pak možnost poslat z místa nehody fotografii. To pomůže záchranářům lépe rozpoznat místo, pokud ho zraněný, nebo vyčerpaný turista nemůže popsat, a také prozradí, jaký způsob přepravy zvolit; jestli se tam dostanou třeba skútrem, nebo jen s nosítky.

Když se člověk na horách, ale nejen tam, ocitne v nějakém nebezpečí, volá Horskou službu. Ta může díky vylepšení nově použít zvláštní portál, z kterého pošle zraněnému zprávu. A to i v případě, že zraněný nemá aplikaci Záchranka ve svém telefonu nainstalovanou a záchranářům volal na tísňovou linku 1210.

Jak aplikace Záchranka funguje

Mobilní aplikace Záchranka

Po stisku nouzového tlačítka aplikace podle GPS sama rozpozná, že se volající nachází v horské oblasti, a kromě zdravotnické záchranné služby kontaktuje také posádku Horské služby. Té předá avízo s přesnou polohou volajícího a dalšími údaji, které si vyplňuje majitel aplikace. Obsahuje i samostatné tlačítko, které slouží k přímému kontaktování Horské služby v případě, že člověk nepotřebuje lékařskou pomoc, ale jen pomoc nebo asistenci horských záchranářů, například ldyž v horách zabloudí a hrozí, že do večera nenajde cestu zpět. Aplikaci už má ve svých telefonech přes milion a půl lidí. V roce 2020 díky ní vyhledalo pomoc přes 20 000 lidí, z toho necelá tisícovka potřebovala současně i zásah horské služby.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související