Na jaře jsme pro lidi byli hrdinové. Teď převažují negativní reakce, říká liberecký záchranář

20. říjen 2020

Hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 v Libereckém kraji přibývá. A přibývá i výjezdů k těžkým stavům, záchranáři odvážejí do nemocnic i pacienty ve věku kolem čtyřiceti let. Podle jednoho z nich, Michaela Georgieva, není na místě situaci ohledně koronaviru zlehčovat.

Čtěte také

V nemocnicích v Libereckém kraji přibývá pacientů s onemocněním covid-19. Ředitelé všech čtyř páteřních nemocnic plánují navyšovat počty „covidových“ lůžek. K lidem, kteří jsou pozitivní na koronavirus, častěji vyjíždějí i záchranáři.

Dispečink liberecké záchranky

Denně jsou to desítky případů; dispečer na operačním středisku, kam se pacient po vytočení čísla 155 dovolá, vyhodnotí jeho stav a pak rozhodne, jestli je potřeba na místo vysílat záchranáře. To se děje v případě, kdy má pacient dlouhodobě vysoké horečky kolem 39 stupňů, je dušný, nebo kdy operační slyší, že volající není schopen dát dohromady souvislou větu a je potřeba, aby byl vyšetřen v nemocnici.

Velkou roli hraje psychika

Lidé jsou podle záchranářů často jen vystrašení. Občas proto pomůže, když je dispečerka uklidní, nebo propojí s lékařem, který s pacientem promluví a vysvětlí, jak má postupovat, kdyby se jeho stav zhoršil. Podle mluvčího krajské záchranky Michaela Georgieva dál vyjíždějí také k úrazům, nehodám, infarktům, cévním mozkovým příhodám. I proto by lidé nakažení koronavirem měli záchranku volat jen v nutných případech.

Čtěte také

U jakéhokoli výjezdu záchranáři standardně zasahují v ochranných brýlích, respirátoru a v rukavicích. Pokud jedou k pacientovi, který má covid, anebo ho na testy poslali hygienici nebo lékař, pak si vezmou ještě speciální oblek. I proto je důležité, aby lidé, kteří si záchranku zavolají, nezatajili žádné informace.

Záchranáře podle jejich mluvčího trápí zlehčování nemoci, hlavně na sociálních sítích. Tam se objevují negativní reakce na příspěvky, ve kterých odborníci upozorňují, že onemocnění covid-19 může ohrožovat zdraví a život. Stalo se to třeba, když příspěvek o nemoci před pár dny uveřejnila krajská záchranka na svém facebookovém profilu.

Například v komentářích pod příspěvkem na facebookové stránce krajské záchranky si přečtete, že „slovo nějakých záchranářů nemá žádnou váhu“, nebo dostali nařízeno tomu zase přikrmit reklamu“. Padají tam ale i ostřejší komentáře: „Šíříte poplašné zprávy, matete lidi, vystavujete je stresu. A proč? Protože vám to nařídili? Protože máte pocit moci, když šíříte strach? Tak to si podejte ruce s Hitlerem...“

Podle Michaela Georgieva přitom není na místě situaci ohledně koronaviru zlehčovat, protože výjezdů k těžkým stavům nemocných přibývá, a netýká se to jen starších ročníků. Záchranáři odvážejí do nemocnice i pacienty ve věku kolem 40 let. I proto je podle mluvčího krajské záchranky důležité, aby lidé dodržovali nařízená opatření a nosili roušky.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související