Může pomoct zachránit život. Aplikace Horská služba končí, stáhněte si Záchranku

20. prosinec 2018 10:33

Chytrý mobilní telefon může v horách zachránit život. Pomocí aplikace nazvaná Horská služba je možné vyhledat střediska Horské služby nebo v nouzi odeslat smsku. Brzy ale končí, místo ní bude fungovat Záchranka.

Pomocí aplikace si člověk může přivolat třeba hlídku Horské služby nebo využít průvodce první pomocí. Na konci letošního roku ji ale vystřídá jiná. Uživatele by na to měla automaticky upozornit, ti musí nový systém sami stáhnout, to připomíná i metodik Horské služby Jiří Brožek: „Služba pro veřejnost bude v letošním roce končit. Všichni zaregistrovaní uživatelé by měli dostat informaci, aby si nainstalovali aplikaci Záchranka – pokud ji ještě nemají.“

 Pomáhá v horách i ve městě

Speciální aplikace pro Horskou službu končí, protože vlastně plní stejnou funkci, jako aplikace Záchranka. Ta má několik předností – vytočením čísla s pomocí téhle aplikace v telefonu získá operátor přesnou polohu člověka, který volá. Pak předá informaci Horské službě. Aplikace funguje na horách jen v místech, kde je internetový signál.

Aplikace 'Záchranka' zavolá 155 a pošle údaje o poloze zraněného

03584568.jpeg

Záchranná služba dnes spustila novou aplikaci 'Záchranka'. V případě nouze má lidem usnadnit přivolání zdravotníků. Zvládne ale i odeslat přesnou polohu zraněného, pomoct s první pomocí nebo najít nejbližší pohotovost. Aplikace se dá stáhnout zdarma a je v češtině.

Aplikace Záchranka může pomoct při krizovém volání, ať už z města nebo z hor, ale i při běžnějších situacích. Pokud jsme třeba v neznámém městě a chceme zjistit, kde je nejbližší pohotovost – ukáže ji na mapě.

Poradí, jak poskytnout první pomoc

Průvodce taky podobně jako v aplikaci Horská služba zobrazí, jak správně poskytovat první pomoc. Aplikace Záchranka funguje pouze na dotykových telefonech. Nemůžeme ji spustit z notebooku ani počítače, ani přenosného zařízení, tedy tabletu.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související