Ambrózie z Podkrkonoší
V receptech našich babiček nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznámí s ambrózií. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.
- 1 kg vepřové kotlety bez kosti vcelku
- 1 a ¼ kg brambor
- 7 stroužků česneku
- 1 muškátový oříšek
- 1 lžička tymiánu
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce sádla
- sůl
Do hrnce vlijeme litr vody, vložíme do něj maso a bobkové listy. Vaříme tři čtvrtě hodiny. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřeme stroužkem česneku. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak rozložíme do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypeme směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolíme a zalijeme brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidáme sádlo. Vložíme do vyhřáté trouby; asi po půl hodině položíme na brambory plátky vařeného masa. Pečeme, dokud brambory nevsáknou všechen vývar. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.