50 let na očích a v srdcích Liberečanů aneb Půlstoletí Stavby století

Už 50 let přitahuje pohledy obyvatel Liberce a širokého okolí horský hotel s vysílačem na Ještědu. Autorem návrhu dnes už národní kulturní památky je architekt Karel Hubáček z ateliéru SIAL. Získal za něj architektonickou obdobu Oscarů, Perretovu cenu.

Čtěte také

21. září 2023 je to 50 let, kdy byl slavný horský hotel architekta Karla Hubáčka na Ještědu otevřený pro veřejnost. Architekt Hubáček získal za stavbu liberecké dominanty architektonickou Perretovu cenu. Méně známý je možná fakt, že ji Karel Hubáček tehdy dostal poštou.

V prvním díle Seriálu týdne pod Ještědem, věnovaného půlkulatinám Ještědu, jeho autorka Ivana Bernáthová nejprve zamíří do historie staveb na dominantě Liberce. K mikrofonu si pozvala autora Knihy o Liberci Romana Karpaše.

V dalším díle zazní z archivního záznamu hlas dalšího známého libereckého architekta, Svatopluka Technika, který se také zúčastnil výběrového řízení na návrh nové stavby na vrcholu Ještědu, po té, co v roce 1963 původní hotel shořel.

Redaktorka Ivana Bernáthová navštívila také syna autora vítězného návrhu horského hotelu s vysílačem, Ivana Hubáčka a jeho manželku Ivanu.

První návštěvníci si nový hotel na Ještědu mohli prohlédnout od 21. září 1973 a kromě stavby ve tvaru originálního rotačního hyberboloidu, mohli obdivovat také interiéry, které speciálně pro tento projekt navrhl architekt Otakar Binar.

Poslední díl seriálu je věnovaný Oslavám Ještědu, které od roku 2003 pořádalo město Liberec a později Liberecký kraj. Jednou z organizátorek někdejších oslav byla Jitka Mrázková, nepřehlédnutelná dáma, která svého času nosívala na hlavě klobouk ve tvaru Ještědu.

Spustit audio

Související