Stavba 20. století hotel a vysílač Ještěd už půl století prodlužuje horu

Liberecká dominanta hotel a vysílač Ještěd má kulaté výročí. Do užívání byl slavnostně předán před 50 lety -  9. července 1973. Přístupný byl od 21. září 1973.

Horský hotel s televizním vysílačem na Ještědu představuje jedno z nejoriginálnějších architektonických děl v ČR. Hyperboloid vysoký 94 metrů s kruhovým půdorysem o průměru 33 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu hory vysoké 1 012 metrů. “Ta prvotní představa ze mě vytryskla. Věděl jsem, že musím prodloužit horu. A dát vysílači tvar kuželu, aby se po něm smýkaly větry. Ještěd je nesmírně větrná hora a klasická stěna by sloužila mnohem hůř,” vzpomínal tvůrce stavby, architekt Karel Hubáček.

Základní kamen k hotelu a vysílači byl položen 30. července 1966. Ale postavit ho nebylo jen tak. Nejtěžší úkol představovala technická stránka nové stavby - všechny antény, které na jiných vysílačích trčí ven, byly umístěny dovnitř stavby, proto musel být vyvinut speciální laminátový plášť. Problémem bylo spočítat zatížení celé stavby, které nakonec dokončil Zdeněk Patrman. Řada technických záležitostí se zde zkoušela v praxi vůbec poprvé; některé věci se dělaly prototypově či úplně na koleně - kupříkladu dvanáctimetrové tyče z umělé hmoty nakonec vyrobila až továrna na rybářské pruty.

Ještěd, pokaždé jiný...

Stavba, která stála 64 milionů československých korun, byla otevřena v roce 1973. Elegantní kuželovitý tvar Ještědu vynesl Hubáčkovi již v roce 1969 cenu Augusta Perreta pro svoji eleganci a praktické využití moderních technologií. Vysílač byl rovněž vyhlášen Českou stavbou 20. století podle časopisu Architekt a národní technickou památkou. V minulosti navštěvovalo věž ročně kolem půl milionu lidí, provoz hotelu a restaurace ale notně poznamenala nedávná pandemie koronaviru a pád visuté lanovky na Ještěd v říjnu 2021 (její horní stanice je asi 100 metrů východně od stavby), která od té doby nejezdí. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související