60 let od požáru: Zavolali kluci z Ještědu, že Ještěd hoří, vzpomíná pamětník Ladislav Tomas

Před šedesáti lety vyhořela horská chata na Ještědu. Později ji nahradila nová dominanta Liberce, horský hotel s vysílačem navržený architektem Karlem Hubáčkem.

Čtěte také

31. ledna 2023 uplynulo 60 let, kdy vyhořela horská chata na Ještědu. Dřevěnou stavbu s kamennou vyhlídkovou věží postavil v roce 1907 německý horský spolek. Poslední lednový den roku 1963 se údržbář hotelu snažil rozehřát letlampou zamrzlé vodovodní potrubí. Nejprve začaly hořet dřevěné obklady a pak se požár rozšířil na celou budovu.

Redaktorka Ivana Bernáthová mluvila s technikem Ladislavem Tomasem, který se společně s kolegou Stanislavem Tomiškou dostal spolu s hasiči nahoru lanovkou, a snažil zachránit telekomunikační zařízení.

Technik Ladislav Tomas v době, kdy zachraňoval z hořící chaty na Ještědu telekomunikační zařízení (reprodukce)

„Zavolali kluci z Ještědu, že Ještěd hoří, že odpojili zařízení. To bylo posílené telefonní spojení do Prahy, vysílač byl v prvním patře. Když jsme tam vlezli, hořelo to jen na té straně nad lanovkou, směrem k Liberci, snad proto, že vítr šel zrovna na tu stranu,“ vzpomíná pan Tomas.

Ze začátku pomáhali s hašením učitelé, kteří vedli na Ještědu lyžařské kurzy, později přijeli vojáci.

Jak evakuace vybavení Ještědu dál probíhala? A proč vlastně k požáru podle pana Tomase došlo? Kdy se opět podařilo zprovoznit vysílač? Poslechněte si rozhovor s pamětníkem.

Spustit audio

Související