Zpřísňují pravidla pro novostavby. Musejí být úspornější a stavba se tak může prodražit

3. leden 2022 12:06

Všechny novostavby musí být od roku 2022 mnohem úspornější než doposud. Nařizuje to vyhláška o energetické náročnosti budov, která vychází z evropské směrnice. Změna se dotkne nejenom výstavby kancelářských budov, ale taky bytových a rodinných domů.

Čtěte také

Nutností u nově postavených domů už není jen pořízení kvalitnějších oken, nebo silnější izolace. Pro větší úsporu energií je důležité i zapojení obnovitelných zdrojů, jako jsou třeba solární panely na střechách.

„Zpřísňuje se takzvaný faktor spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů. Doteď mohla být spotřeba domu na úrovní 60 – 160 kilowatthodin za metr čtvereční a za rok. Teď se musí dostat na 75 kilowatthodin za metr čtvereční a za rok,“ upřesnil náměstek ministerstva průmyslu a obchodu zodpovědný za energetiku René Neděla.

Roli hraje také navržená dispozice a tvar domu, nebo jeho orientace. Při výstavbě tak bude zásadní propojení mezi architektem, projektantem a energetickým specialistou. Cílem vyhlášky, která vychází u unijních požadavků, je zajistit nižší spotřebu energií, která by měla být u budov téměř nulová.

Stavebníci připouští, že kvůli novým pravidlům budou domy dražší. Běžné vícenáklady se budou pohybovat mezi jedním až dvěma procenty z rozpočtu stavby, což znamená navýšení od desítek až po stovky tisíc korun. Záleží například na použitých technologiích.

„U chytře navrženého domu je (vícenáklady) lze minimalizovat i na 30 000. Většina stavebníků ale bohužel nezvolí čistě holistický přístup, a musí tak počítat s vícenáklady v rozsahu přibližně 50 až 100 tisíc korun,“ doplnil specialista na energetiku budov aliance Šance pro budovy Michal Čejka. Vyšší investice se ale lidem vrátí v nižších platbách za topení a elektřinu.

Dnešní novostavby v Česku se obvykle řadí do kategorie B. Cílem je ale stále víc se přibližovat pasivním domům, tedy budovám s velmi nízkou spotřebou energie. Přestože jich v Česku každým rokem přibývá, stále jich je v celé republice jen do deseti tisíc. To je zhruba kolem 8 procent ze všech nově postavených rodinných domů.

Spustit audio

Související