Na Frýdlantsku příští rok zdraží voda téměř o desetinu. Za kubík tam lidé zaplatí téměř 140 korun

30. prosinec 2021

Voda ve Frýdlantském výběžku zdraží od nového roku domácnostem o 9,3 procenta. Lidé, kteří platí vodné i stočné, tak zaplatí za krychlový metr 138,22 korun. Pro čtyřčlennou rodinu s průměrnou spotřebou 144 metrů krychlových to bude znamenat měsíčně zhruba 140 korun navíc. Voda na Frýdlantsku je tak nejdražší v Libereckém kraji.

„Největší podíl na zvýšení ceny vody má jednoznačně obrovský růst ceny elektrické energie. V příštím roce bude ta silová o 187 procent dražší než letos, a to už se musí samozřejmě projevit,“ vysvětlil hlavní důvod zvýšení Petr Olyšar, ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti, která zásobuje vodou 24 000 obyvatel Frýdlantského výběžku.

Zvýšení ceny v plné výši se dotkne obyvatel Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Raspenavy. V ostatních obcích, které jsou na Frýdlantskou vodárenskou společnost napojené, ale mají vlastní kanalizaci, platí obyvatelé jen vodné. To se zdražilo o 4 procenta na 64, 16 za krychlový metr.

Čtěte také

Za vodu si od Nového roku připlatí také lidé z Turnovska, Semilska a části Jablonecka, které zásobuje Vodohospodářské sdružení Turnov. Na vodném a stočném zaplatí včetně DPH 117,95 Kč za metr krychlový, což představuje zvýšení ceny o 4,9 procenta.

Největší část obyvatel Libereckého kraje zásobuje vodou Severočeská vodárenská společnost. Ta na konci listopadu informovala, že od Nového roku zdraží o bezmála 7,7 procenta, za krychlový metr vody tak odběratelé včetně DPH zaplatí 112,45 Kč.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související