Zooterapie se potýká se spoustou mýtů, říká canis a felinoterapeutka Petra Konečná. Se svými zvířaty pomáhá pacientům v Liberci

Canis a felinoterapeutka Petra Konečná byla hostem Ivety Kalátové. Její leonbergeři a mainské mývalí kočky pomáhají při terapiích v liberecké nemocnici.

Mainské mývalí kočky jsou jedny z nejstarších amerických kočičích plemen. Díky jejich impozantní velikosti a přátelské povaze mají přezdívku „něžný obr“.  A obří plemeno je i leonberger, které taky chová a pracuje s nimi terapeutka Petra Konečná.

„Leonberger je německý rodinný doprovodný pes. Už kdysi dávno mě oslovila jejich povaha, protože oni nejenom že krásně vypadají, ale ta povaha, která nese laskavost, dobrotivost, milují rodinu, děti, dobře hlídají a hezky se mi s nimi pracuje. Pro mě je to takový životní pes,“ přiblížila Petra Konečná, která toto plemeno chová už asi 30 let.

Leonbergery má v současnosti tři a mainských mývalích koček pět. Její zvířata jí pomáhají při terapiích v Krajské nemocnici v Liberci. Pravidelně chodí dávat psychickou podporu pacientům na Oddělení následné péče, na Spinální jednotku a na Oddělení psychiatrie. Někdy ale dochází i na jiná oddělení.

„Canisterapie, nebo celkově zooterapie, se stále potýká se spoustou mýtů. Mnoho lidí si myslí, že pracuje to zvíře. Já bych chtěla upozornit na to, že vždycky pracuje terapeut a to zvíře je jeho pomocník. Terapeut musí mít vzdělání, on si musí v určitých situacích vědět rady, musí umět odhadnout pacienta, ale zároveň musí být znalcem toho svého zvířete,“ přiblížila svou práci Petra Konečná.

Více o canis a felinoterapii se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.