Pouliční koledy, tak bych to nazval, popisuje novou adventní hru DFXŠ herec a autor hudebního aranžmá

2. prosinec 2022

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvede v premiéře novou autorskou vánoční hru Komedie o narození Páně. Zájemci mohou představení shlédnout jen do konce prosince, pak si na něj budou muset rok počkat.

Liberecké Šaldovo divadlo uvádí v pátek 2. prosince 2022 do 19 hodin v premiéře hru Komedie o narození Páně. Do 28. prosince ji odehraje 11x, pak představení stáhnou z repertoáru a opět opráší za rok. Divadlo chce uvedením hry položit základ tradici, kdy každý rok v čase adventním nabídne divákům vánoční představení.

Během adventu a o Vánocích se v českých kostelech už od středověku četl příběh o narození Ježíše Krista, do kterého postupně začaly pronikat světské prvky. To byl důvod, proč představení byla vykázána před kostel, a postupem času se z nich stalo lidové drama.

Autorské představení libereckého divadla Komedie o narození Páně má na tradici barokního lidového divadla navazovat. Zároveň v něm zazní řada českých i zahraničních koled, které herci hrají na kytaru, kontrabas, akordeon nebo flétny.

„Když jsme pracovali na této inscenaci, snažili jsme se najít prazáklad koled, jak to dříve bylo. Prostě se chodilo od domu k domu. Tím způsobem jsme se snažili i ty koledy koncipovat. Pouliční koledy, tak bych to nazval,“ vysvětlil herec a autor hudebního aranžmá Ondřej Kolín.

Na zkoušce na Komedii o narození Páně natáčel redaktor Tomáš Mařas. Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související