Změny v liberecké MHD: Nové noční linky, prodloužení některých spojů i svoz od posledních vlaků

6. leden 2022 08:50

Od 1. ledna 2022 se znovu měnily nejen krajské jízdní řády na meziměstských linkách, ale i některé linky MHD v Liberci. Na kterých musí cestující počítat s největšími změnami, zjistila redaktorka Jana Švecová.

V polovině prosince 2021 se v Česku měnily jízdní řády. Na základě připomínek cestujících ale museli dopravci upravit jak některé spoje na krajských linkách, tak i v liberecké MHD.

Změny se týkají především okrajových nebo večerních či nočních linek, například linky číslo 16 z Liberce do Machnína. Přes Machnín a Bedřichovku jezdí od Nového roku také první ranní spoj z Chrastavy do Liberce.

Další změna je na lince číslo 18 do Kateřinek. Například odpolední spoj po 14. hodině vyjíždí ze zastávky Škola Kateřinky o pět minut později, ve 14:42. Ke škole se také prodloužil odpolední spoj po 16. hodině z Liberce. Naopak se na této lince zkrátil poslední spoj z Bedřichova do Liberce. Odjíždí už ve 20:48.

Ranní spoj linky 600 nově zajíždí pouze k obchodnímu centru Globus.

Na lince 22 z Kunratic do Liberce přibyl večerní spoj s odjezdem ve 23:20. Nově odjíždí večerní spoj ve 23:22 také ze sídliště Broumovská do centra města a v provozu jsou také noční okružní linky 93 a 94, které odjíždějí sedm dní v týdnu z terminálu MHD.

Úplnou novinkou je poslední spoj, který jezdí pouze k vlakovému nádraží a k terminálu MHD sváží cestující od posledních nočních rychlíků. „To znamená, že v 0:20 vyjíždí k vlakovému nádraží Liberec, kde čeká na cestující od nočních vlakových spojů a doveze je na terminál Fügnerova. Tam mají cestující možnost přestoupit na noční linky (MHD), které je dopraví do různých koutů Liberce,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Změny jsou i v Jablonci nad Nisou a České Lípě

Čtěte také

Největší změnou, která se týká Jablonce, je rozšíření spojů do Prahy. Ve všední dny jezdí po hodině, a každou druhou hodinu pokračují do Harrachova a Rokytnice nad Jizerou. Novinkou je také noční spoj na lince 101, který odjíždí ve 23:45 z autobusového nádraží do Mšena, kde čeká na poslední večerní spoj z Prahy. Zvýšil se také počet autobusů do Bedřichova.

V České Lípě posunuli kvůli zdravotníkům první víkendový spoj ze sídliště Lada, aby se mohli včas dostat do služby v nemocnici.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související