Centrum v Liberci očkuje proti covidu-19 děti od 5 do 11 let. Přidají se další místa

5. leden 2022 14:11

V Liberci začali 5. ledna zdravotníci očkovat proti koronaviru i děti od 5 do 11 let. Jaký je v této věkové kategorii o vakcínu zájem a kde ji mohou případně získat i děti mimo Liberec, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Hned první den by mělo vakcínu dostat devadesát dětí. Očkuje se v centru u budovy krajského úřadu a to každou středu, kromě zdravotní sestry musí u očkování být vždy i také dětský lékař. Aplikuje se vakcína Pfizer, respektive její dětská varianta, která má oproti té dospělé asi třetinovou sílu. Děti se na očkování v tomto velkém očkovacím centru musí registrovat v centrálním systému.

Kromě Liberce mohou rodiče registrovat své děti také v nemocnicích v Jilemnici nebo v České Lípě. Tam by měli podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS začít očkovat pravděpodobně v týdnu od 10. ledna.

Očkovat budou také v prostorách dětské pohotovosti jablonecké nemocnice, a to už 11. ledna. „V jablonecké nemocnici se bude očkovat každý týden v úterý od 14 do 15:40. Zájemci o toto očkování se musí předem zaregistrovat a zarezervovat si termín,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková.

Děti se mohou proti koronaviru nechat očkovat také přímo v ordinacích dětských lékařů, ale jen u vybraných. Rodiče by se měli informovat o této možnosti na webových stránkách své ordinace. První z nich začali podávat vakcínu už před Vánocemi. Zatím to byly jednotky lékařů, v prvním lednovém týdnu se k nim přidalo dalších 11 pediatrů, kteří si dětskou vakcínu proti covidu-19 objednali.

V Libereckém kraji už má za sebou první dávku očkování proti covidu-19 necelá stovka dětí. Podle hygieniků jsou v poslední době právě děti, a to i ty malé, v předškolním věku, hlavním zdrojem nákazy. Děti ve věku od 10 do 14 let byly podle údajů z krajské hygieny dokonce skupinou s nejvyšším nárůstem nových případů onemocnění. Testování ve školách, které začalo povinně po Novém roce, ukázalo, že nárůst onemocnění mezi dětmi je znovu opravdu skokový, a to v rámci celé republiky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související