Svátkem Tří králů končí v řadě domácností Vánoce. Kam s odstrojeným stromkem?

5. leden 2022 12:23

V řadě domácností se kolem 6. ledna začínají odstrojovat vánoční stromky, v některých i později. Kam potom s nimi v některých městech Libereckého kraje, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Stromky odvážejí ve většině měst technické služby. Už ve čtvrtek 6. ledna začnou stromky svážet v Liberci. Na sídlištích prostřednictvím velkých svozových vozidel, do okrajových částí budou vyrážet menší transportní vozy.

„Vánoční stromky z domácností bude svozová společnost odvážet od centrálních kontejnerových stanovišť; v zástavbě rodinných domů pak od kontejnerů pro tříděný odpad. Stromky by měly být kompletně odstrojené. Svoz bude probíhat celý leden a také ještě v únoru,“ upřesnila mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

V Jablonci nad Nisou začnou stromky svážet v pondělí 10. ledna a následovat budou další dva pondělky, tedy 17. a 24. ledna. V České Lípě začnou se svozem také v pondělí 10. ledna, druhé kolo bude 24. ledna. I tam budou odstrojené vánoční stromky odvážet pouze od kontejnerových stání nebo stanovišť na tříděný odpad.

V Turnově mohou lidé odkládat vánoční stromky do speciálních kontejnerů na celkem osmi stanovištích ve městě, a to po celý leden. Kontejnery tam technické služby přistaví v pátek 7. ledna.

Stromky se sváží do kompostáren v Mimoni a Košťálově, nebo na překladiště v jablonecké Proseči, kde se štěpkují a také poslouží jako součást kompostu. Do liberecké zoologické zahrady putují jen některé stromky, ty, které prodejci před Vánocemi neprodali. Zoo se tím brání nebezpečí, že by na stromcích mohly zůstat zapomenuté zbytky ozdob, nebo háčky, a to by mohlo zvířatům, která jehličí ožírají, velmi uškodit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související