Nově proti koronaviru očkují v Liberci na klinice v bývalém klášteře. Otevřou i testovací centrum

4. leden 2022 10:03

Od 4. ledna 2022 se mohou zájemci o vakcínu proti nemoci covid-19 v Libereckém kraji nechat naočkovat také v bývalém klášteře, na poliklinice EUC v Klášterní ulici. Jak a kdy je to možné, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V poliklinice v klášteře začali proti covidu-19 očkovat první zájemce 4. ledna ráno. V dopoledních hodinách je očkování v hlavní budově kláštera vyhrazeno pro lidi, kteří se zaregistrovali právě na toto místo v centrálním systému. Odpoledne tam mohou přijít lidé bez registrace. Očkují vakcínami Pfizer a Moderna, a po schválení také americkou vakcínou Novavax. Očkovat se tam mohou pouze dospělí nebo dospívající od 16 let věku, na klinice není přítomen pediatr.

Neregistrovaní zájemci o vakcínu proti koronaviru mohu v prvním lednovém týdnu přijít do libereckého kláštera v pondělí a v pátek, vždy od 14:30 do 19 hodin. V ostatní dny, tedy v úterý, ve středu a ve čtvrtek tam mohou lidé bez registrace přijít od 15:30 do 19 hodin. Podle vedení polikliniky se to ale může v příštích týdnech změnit podle zájmu.

Registrační termíny k očkování proti koronaviru aktuálně nejsou dlouhé. Vedení Libereckého kraje ale očekává, že se budou plnit rychle, protože třetí podpůrnou dávku se už mohou očkovat všichni dospělí, bez věkového omezení.

Po Vánocích budou podle odhadů chodit i lidé, kteří to mezi svátky odkládali, nebo ti, co se chystají například na lyže do Rakouska. Tam musí lidé bez třetí podpůrné dávky předložit po příjezdu zároveň s očkovacím pasem i negativní PCR test. Očekávaný zájem je také důvod, proč kraj rozšířil očkování na další místo na poliklinice.

V očkovacím centru u krajského úřadu v Liberci se budou navíc nově očkovat i malé děti. „5. ledna se rozjedou očkování dětí ve věku 5 – 11 let v Liberci. Další místa, Jilemnice, Česká Lípa a Jablonec nad Nisou se přidávají od dalšího týden,“ doplnil krajský radní pro zdravotnictví, Vladimír Richter z ODS.

Od poloviny ledna se v poliklinice EUC v bývalém klášteře v Liberci nově otevře také testovací centrum, kde se bude přítomnost koronaviru zjišťovat pomocí PCR testů. Výsledky se pak lidé dozvědí do 48 hodin.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související