Živě od vás: Z Jabloneckých Pasek, kde sídlí továrna, jejíž výrobky máme doma asi všichni

V roce 1868 založili pánové Gustav Kramer a Adalbert Löbl v Jablonci nad Nisou firmu Kramer & Löbl. Zprvu sklářský výrobní program ve 20. století nabral elektrotechnický směr a výrobky továrny na vypínače jsou dodnes součástí nejen našich domácností.

Designér firmy ABB Ing. Vlastimil Hujer s redaktorem Jaroslavem Hořením

Přenosový tým Českého rozhlasu Liberec, ve složení redaktor Jaroslav hoření a technik Pavel Kolín, vyrazil do Jablonce nad Nisou. Konkrétně do Jabloneckých Pasek, kde sídlí továrna na elektroinstalační materiál, která v roce 2023 slaví 155 let od svého založení.Firmu ABB Jablonec nad Nisou si lidé mohou pamatovat také jako ElektroPraga.

Hostiteli přímého přenosu byli Ing. Petr Kovář, ředitel jabloneckého výrobního závodu, a designér Ing. Vlastimil Hujer.

I když se dodnes hovoří o továrně na vypínače, a ABB v Jablonci nad Nisou vyrábí mnohem širší sortiment, začátky továrny byly sklářské. Později se přešlo k výrobě skleněných komponent lamp a lustrů a založila se nová továrny v Jabloneckých Pasekách se zaměřením na elektrotechnický materiál. K roku 1908 se pak váže patent na lustrové vypínače, jediný výrobce spínačů pro spouštění velkých motorů.

Jaké byly další významné milníky v historii společnosti, a jaká je její současnost a budoucnost? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související