Živě od vás: Kde se pivo vaří, tam se dobře daří
Ve středu 27. dubna jsme vysílali z Pivovaru Konrad ve Vratislavicích. Aby se dobře dařilo, musí se dbát na kvalitu piva. S ředitelem pivovaru a sládkem Petrem Hostašem si povídala moderátorka Iveta Kalátová.
Co je to pumpauch a vendrovačka? Jaká je historie vratislavického pivovaru Konrad? Jak pivo, v době založení pivovaru před 150 lety, chutnalo? Z čeho se skládá varna piva a jaký je proces výroby zlatavého moku? Jaký je význam slova „pivo“ a jak věhlasné je české pivo? Jak se pivo degustuje? Co určuje stupeň piva? Kde vzal pivovar Konrad své jméno? A pije sám sládek pivo?
Poslechněte si záznam přímého přenosu.
Související
-
Ochutnávací piva mám rád, říká vratislavický sládek Petr Hostaš
24. ledna 1874 byl slavnostně otevřen vratislavický pivovar, za čtyři měsíce se Liberec dočkal prvního piva. Jak se tehdy pivo vařilo a jak asi chutnalo?
-
V libereckých Vratislavicích hořel pivovar
Budova začala hořet v pondělí 29. června před 4. hodinou ráno. Hasiči ho likvidovali přes šest hodin, při zásahu se dva z nich zranili.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.