Jak ušetřit doma. Někdy stačí malé změny každodenních návyků, například v kuchyni, nebo v koupelně

30. srpen 2022 09:34

Rostoucí inflace ukrajuje z rozpočtů domácností stále víc peněz. Češi tak začínají ve velkém šetřit. Až tisícikoruny můžou lidé ušetřit změnou návyků. A nejde jen o otočení kohoutku na topení směrem dolů.

Čtěte také

K nejvyšším patří v domácnostech výdaje za teplo, až 85 procent nákladů na energie v domácnosti. Pokud chtějí lidé v topné sezóně ušetřit co nejvíce, je čas se na ni připravit. Například tím, že zkrátí závěsy; ty by neměly překrývat radiátory, aby mohlo teplo proudit do místnosti.

Efektivitu vytápění je možné zvýšit i speciální odraznou deskou za topením. Myslet je třeba i na ideální teplotu v domácnosti. Podle spotřebitelského centra dTest přijde udržovat takzvanou „trenýrkovou“ teplotu během zimních měsíců při současných cenách velmi draho.

Centrum doporučuje na termostatu snížit teplotu. Při snížení o 1 stupeň klesne spotřeba energie až o 6 procent. Odborníci podle dTestu doporučují jako ideální teplotu v obývacím pokoji 20 stupňů Celsia a v ložnici 17 stupňů.

Pokud má někdo doma staré spotřebiče, měl by se zamyslet nad jejich výměnou. Nové, energeticky úsporné spotřebiče pomůžou snížit konečné vyúčtování.

Jak ušetřit v kuchyni

Energie je možné ušetřit tím, že se například vaří s pokličkou, díky které se zkrátí doba vaření. Lidé by měli také používat odpovídající velikost plotýnek.

Pár stokorun je možné ušetřit ročně i tím, že zelenina a ovoce se omývá v napuštěné míse, místo pod tekoucí vodou.

Největším energetickým žroutem v kuchyni je lednice, spotřebuje ročně až pětinu elektřiny v domácnosti. Neměla by zůstávat dlouho otevřená, neměla by být blízko zdroje tepla a měla by být umístěná 5 až 10 centimetrů od zdi. A ještě jeden tip; méně energie spotřebovává plná lednice.

Ušetřit je možné také při praní; stačí snížit teplotu praní na 30 stupňů a vyhnout se krátkým programům, které spotřebovávají víc elektřiny.

Spustit audio

Související