Živě od vás: Jak si opravdu vychutnat víno nejen na svatého Martina?
Protože 11. listopadu slavíme svatého Martina, patrona vinařů, vydali jsme se ve středu 10. listopadu do Vinotéky Annovino v centru Liberce. Redaktor Jaroslav Hoření se svého hostitele, sommeliera z vinařství Lednice, Petr Krejčík ptal i na to, jaký byl letošní rok očima vinaře, jak vypadá rituál ochutnávání vína a svatomartinského přípitku, a na čem si k mladému vínu pochutnat.
V povídání z vinotéky se dozvíte, jaké bude víno ročníku 2021 i jak se letošní úroda vydařila. Svátek svatého Martina, patrona vinařů, je dnem, kdy se v 11 hodin tradičně otevírají Svatomartinská vína. Co to vůbec Svatomartinské víno je, z jakých je odrůd, jak chutná, jaká jeho obliba a existuje speciální svatomartinský přípitek?
Jak víno, nejen to Svatomartinské, správně ochutnávat, nebo vychutnávat, jaká je jeho správná teplota, jak ho uchovávat a podávat, v jakých sklenicích? A jaké víno k jakému jídlo správně podávat, nebo co s k jakému vínu jen tak zakousnout?
Poslechněte si záznam přímého přenosu.
Související
-
Mladé víno: Aby neslo značku Svatomartinské, musí projít...
Jedenáctý listopadový den slavíme svatého Martina. Ten podle pranostiky přijíždí na bílém koni, přináší dětem koledu a dospělým mladé víno. Tento světec je totiž pa...
-
Umírněná konzumace burčáku je vlastně taková výchova k tradičním hodnotám, říká Petr Krejčík
Co by měl správný burčák splňovat, jak poznáme, že jde o kvalitní nápoj, a proč bychom měli být obezřetní při nákupu burčáku u silnic?
-
Jak na Nový rok, tak po celý rok: Já vstávám se sklenkou sektu a kaviárem, říká znalec vína
Čas Vánoc je obdobím, kdy si můžeme dopřát kromě slaných a sladkých dobrot také dobré víno.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.