Živě od vás: Jak si opravdu vychutnat víno nejen na svatého Martina?

Protože 11. listopadu slavíme svatého Martina, patrona vinařů, vydali jsme se ve středu 10. listopadu do Vinotéky Annovino v centru Liberce. Redaktor Jaroslav Hoření se svého hostitele, sommeliera z vinařství Lednice, Petr Krejčík ptal i na to, jaký byl letošní rok očima vinaře, jak vypadá rituál ochutnávání vína a svatomartinského přípitku, a na čem si k mladému vínu pochutnat.

Se sommelierem Petrem Krejčíkem (vpravo) si povídal redaktor Jaroslav Hoření

V povídání z vinotéky se dozvíte, jaké bude víno ročníku 2021 i jak se letošní úroda vydařila. Svátek svatého Martina, patrona vinařů, je dnem, kdy se v 11 hodin tradičně otevírají Svatomartinská vína. Co to vůbec Svatomartinské víno je, z jakých je odrůd, jak chutná, jaká jeho obliba a existuje speciální svatomartinský přípitek?

Jak víno, nejen to Svatomartinské, správně ochutnávat, nebo vychutnávat, jaká je jeho správná teplota, jak ho uchovávat a podávat, v jakých sklenicích? A jaké víno k jakému jídlo správně podávat, nebo co s k jakému vínu jen tak zakousnout?

Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.