Umírněná konzumace burčáku je vlastně taková výchova k tradičním hodnotám, říká Petr Krejčík
Hostem Dopoledne pod Ještědem byl znalec vína, sommelier z vinařství Lednice Petr Krejčík. Co by měl správný burčák splňovat, jak poznáme, že jde o kvalitní nápoj, a proč bychom měli být obezřetní při nákupu burčáku u silnic?
„Burčákem se nepřipíjí, protože se říká: kdo před svatým Martinem burčákem ťuká, ten potom celý rok….. vlastně může být sám…“
sommelier Petr Krejčík
Jak se pozná kvalitní burčák
Kvalitní burčák je z kvalitních hroznů, kvalitním způsoben je z nich připravený mošt, který musí být i správně odkalen. Ne všechno z hroznů je totiž dobré, zbytky třapin a jadýrek by měly z moštu být odstraněny a pak musí mošt být správně zakvašen ušlechtilými kvasinkami. A hlavně nesmí být sířen.
Kde nejlépe burčák koupit
Petr Krejčík radí nakupovat víno ideálně přímo u vinaře, tam budete mít jistotu, že víno i burčák je správně ošetřený, ve správné kvalitě. Pokud se nedostanete na Moravu a nemůžete si burčák odtamtud přivézt, kupujte zásadně burčák, který je v zachlazeném stavu, to znamená ve stavu jako by byl přímo ve vinařství. Takový burčák je totiž vlastně začátku kvašení, to znamená má třeba 2 až 3 % alkoholu, vy ho koupíte vlastně zachlazený, neošetřený oxidem siřičitým. Uchovávejte ho v ledničce, a ve chvíli, kdy ho budete chtít ochutnávat, vyndejte ho z ledničky, otevřete a počkejte, až se sám trochu ohřeje a rozkvasí. Sami si pak určíte ten „vrchol“ burčáku, tedy kdy vám nejvíc chutná.
Burčák „od cesty“
Když si koupíte burčák například u malého prodejce u silnice, kde nemá správné podmínky pro chlazení, může dojít k tomu, že vlastně on ten burčák může mít zakonzervovaný velkým množstvím oxidu siřičitého. To potom vlastně kupujete „mrtvý burčák“. A pokud je ten prodejce ještě navíc nepoctivý, může se stát, že do burčáku přidá ještě cukr a vodu a to už je i proti legislativě, vysvětluje ještě Petr Krejčík.
Burčák a zákon
Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Smí se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu daného kalendářního roku. Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.
Zdroj: Svaz vinařů České republiky
Jak lidský organismus využívá látky z burčáku? Jakou pověst má náš burčák v zahraničí? Dá se podle burčáku odhadnout i kvalita budoucího vína? A jaké prozradil pan Krejčík recepty, ve kterých hraje burčák skoro hlavní roli? Poslechněte si záznam rozhovoru.
Související
-
Na vlastní oči i uši: Návštěva v brusičské dílně
Když manželé Ševčíkovi pokrývali zdi svého bytu koberci, aby nerušili sousedy, netušili, že o jejich originální hluboký brus projeví zájem japonský císařský dvůr...
-
I letošní Thálie budou z Lindavy. A přibude jedna s novým zabarvením
V Lindavě v těchto dnech připravují skleněné ceny pro letošní udílení divadelních cen Thalie. Ve sklárně se masky podle návrhu Bořka Šípka vyrábějí od roku 1998.
-
Proč mají cibetky rády plody kávovníku a jaký je správný rituál přípravy kávy?
Se znalci kávy Marií Jiráskovou a Kristiánem Křížem si nejen o tom, jak vybírají kávu pro svou kavárnu, povídala Iveta Kalátová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka