Zbavovat se odpadu je pro města v Libereckém kraji stále nákladnější. Některá zvažují zvýšení poplatku

14. červen 2023 14:28

Svozové firmy si za likvidaci odpadů účtují stále více peněz. Například společnosti, která sváží odpady v České Lípě, by město mělo zaplatit o zhruba čtyři a půl milionu korun ročně víc. Náklady rostou i jinde a města uvažují, že si připlatí i lidé.

V plánu to mají například v Kamenickém Šenově. Poplatek málokdy pokryje náklady konkrétního města nebo obce, ale Kamenický Šenov už doplácí téměř polovinu všech nákladů. Pod nezávislého starosty Martina Bártla k tomu přispěly hlavně stále rostoucí účty od svozových firem.

Poplatek je ve městě aktuálně 600 korun za osobu a rok. O kolik ho město chce od příštího roku navýšit, zatím neprozradilo. Nicméně na oplátku slibuje rozšíření sítě sběrných míst pro bioodpad a také možnost přidělení menších kontejnerů na posekanou trávu a větve i k jednotlivým domům.

Zůstaneme-li v Kamenickém Šenově, ročně tam za odpady zaplatí skoro pět a půl milionu. Od lidí a za tříděný odpad vyberou necelé tři miliony.

Náklady rostou také v České Lípě. 14. června 2023 mají zastupitelé jednat o uplatnění inflační doložky s firmou Marius Pedersen, která chce od města za služby o zhruba čtyři a půl milionu víc. Celkem tak roční náklady města přerostou čtyřicet sedm milionů.

Přímo od jednotlivých obyvatel přitom českolipská radnice žádný poplatek nevybírá. Když se tato služba před necelými patnácti lety zaváděla, navýšil se současně index daně z nemovitosti. Zvýšený výběr daně ale současné odpadové náklady nepokryje ani z poloviny.

V Novém Boru lidé přijdou lidé o slevy za domácí třídění plastů a papíru. Funguje to tak, že domácnosti sbírají odpady do zvláštních pytlů s čárovým kódem, které jim firma sváží od dveří nebo branky. Po načtení do systému se domácnostem za každý kilogram o něco sníží poplatek za odpady.

Ročně takhle město Nový Bor odpouští obyvatelům přes 600 tisíc korun. Ale jen do konce roku 2023. I tamní radnice argumentuje navyšováním ceny služeb. O pohodlný svoz tříděného odpadu od domu ale lidé v Novém Boru nepřijdou, jen už za to nebudou mít žádný bonus.

Spustit audio

Související