Zakládání falešných profilů, sdílení intimních snímků. Sexting jako trestný čin

28. listopad 2019

S urážením, ponižováním, ztrapňováním nebo sexuálními návrhy na internetu se v současné době setkává čím dál víc lidí. Většinu z nich tvoří mladí. Co všechno je za hranou zákona? Hostem Dopoledne pod Ještědem byl vrchní komisař Polici České republiky Jan Melša z oddělení kyberkriminality.

Oddělení kyberkriminality, kde, středeční host Pavla Kudrny, Jan Melša pracuje se zabývá podvody na internetu, kyberšikanou a právě sextingem, který byl hlavním tématem rozhovoru.

Slovo sexting je spojení slov sex a textování a znamená posílání textového, fotografického, audio a video obsahu se sexuálním podtextem prostřednictvím informačních a komunikačních technologií.

Takový obsah, zasílaný převážně v rámci milostného vztahu, je zejména po jeho ukončení zneužit k poškození druhé strany jeho zveřejněním nebo výhrůžkou jeho zveřejnění.

Sexting, v němž figurují nezletilé a mladistvé osoby, může být z právního hlediska kvalifikován i jako trestný čin.

Rizika sextingu:

  • potencionální útočník obdrží citlivý materiál, který může v budoucnu zneužít
  • v případě zveřejnění citlivého materiálu na internetu je prakticky nemožné tento materiál „smazat“ – může být zneužit i po velice dlouhé době od zveřejnění
  • trestní odpovědnost za šíření sextingu
  • sexting se často stává prostředkem pro vydírání dětí v rámci tzv. kybergroomingu

Zdroj: www.internetembezpecne.cz

Podle komisaře Melšy je důležité si uvědomit, že když na internet umístíme například fotografii nahého malého dítěte, koupajícího se v moři; tedy obvyklý snímek z rodinně dovolené, může se z něj snadno stát objekt zájmu pedofila. A i když třeba takový snímek později smažeme, má už v kyberprostoru svůj život, protože ho mezitím pravděpodobně někdo nasdílel.

Do kategorie trestného činu výroby a nakládání s dětskou pornografií pak patří i na první pohled nezávažné, a ne neobvyklé, počínání mladých párů. Sám Jan Melša takový zdánlivě nevinný příklad situace uvedl. Osoba starší 15 let totiž může zahájit sexuální život a je trestně odpovědná; sexting je ale legální až od 18 let.

Jak tedy naše děti na sociálních sítích bránit? Podle komisaře Melšy je naučit děti chovat se na internetu stejně jednoduché, jako naučit je přecházet silnici. V rozhovoru uslyšíte i další tipy.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio