Záchranáři z Archy evidují větší úhyn ptáků na „krmítkovou nemoc“. Jak ji poznat a co s tím?

18. březen 2021

Krmíte venku ptáky a pozorujete je pak při zobání? Sledujte je bedlivě, vaše krmítka se totiž můžu stát místem, kde se například zvonci, stehlíci a další zrnožraví pěvci snadno nakazí trichomonózou, nemocí, kterou nepřežijí. Jak tomu můžete zabránit?

Čtěte také

Záchranná stanice pro divoká zvířata Archa v Liberci vyzývá k opatrnosti při venkovním krmení ptactva. Její pracovníci zaznamenali větší počet uhynulých pěvců, nakažených trichomonózou. Takzvaná krmítková nemoc, která pochází z Velké Británie, je nakažlivá. Od nemocného jedince se na krmítku snadno nakazí další, většinou zrnožraví ptáci. Právě šíření choroby z krmítka na krmítko můžou lidé částečně zabránit. Naše redaktorka natáčela s ředitelkou záchranné stanice Ivanou Hancvenclovou a s ornitologem Martinem Pudilem, poslechněte si to.

Zvonek zelený, postižený trichomonózou

Nakažené ptáky poznáte snadno, jsou načepýření, apatičtí, stále se krmí, ale přesto hubnou. Mívají také od potravy ušpiněný zobák a okolí očí. Takto nemocného ptáka už, bohužel nezachráníte, ochránit ale můžete ostatní ptáky, a to důkladnou očistou a desinfekcí krmítka. Na webových stránkách České společnosti ornitologické také najdete formulář, kam můžete zaznamenávat výskyt nemocných ptáků a pomoct tak ornitologům nemoc mapovat. Pro lidi není trichomonóza nebezpečná.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související