Krmit v zimě ptáčky? Určitě ano, ale čím?

Naše redaktorka Lucie Fürstová si do své kuchyně pozvala odborníka, ornitologa Martina Pudila, a společně vyzkoušeli několik „ptačích“ receptů.

Sýkorky modřinky i koňadry, ale také červenky, mlynaříci nebo dokonce strakapoudi a žluny - ti všichni si rádi v zimě pochutnají na tom, co jim lidé nasypou do krmítek. Podle ornitologů je dobré s přikrmováním začít ještě před silnými mrazy, ptáci si na ně zvyknou a budou pak vědět, kde je hledat.

Krmítka je, podle Martina Pudila, nejlepší umístit tam, kde ptáci mají přehled, vidí kolem sebe a mohou si tak být jisti, že jim nehrozí žádné nebezpečí. Pokud chováte kočky, určitě umístěte krmítko ve výšce tam, kde jistě víte, že se kočka nedostane. Krmítko můžete umístit ale i na zemi, pořád mějte na paměti to, že ptáci musí kolem sebe vidět. Jinak k vám na krmítko nepřiletí.

A teď už pojďme do kuchyně. Na přípravu ptačího krmení si můžete připravit třeba borové šišky s otevřenými šupinami, půjdou dobře naplnit lojem, semínky a ořechy. Lůj mají ptáci nejraději hovězí, když ale bude nouze, nepohrdnou ani vepřovým sádlem. Semínka jsou vhodná slunečnicová, můžete použít i pšenici. Ořechy pak ptáci nejraději vlašské, budete-li používat arašídy, určitě sáhněte po nepražených a nesolených. Vlašské ořechy můžete také nechat rozpůlené ve skořápkách, ty pak připevněte na pevnou plochu a ptáci si z nich jadýrka sami vyberou. Někteří ptáci si také pochutnají na plodech, třeba kosům můžete nabídnout jablka, jeřabiny nebo šípky. Odměnou vám bude nádherná podívaná u krmítka.

Připravte si například:

  • rozpůlený kokosový ořech
  • starý plecháček
  • šišky – nejlepší jsou borové
  • lžičku, nůžky, provázek
  • rozpuštěný hovězí lůj
  • semínka slunečnice, nasekaná jádra vlašských ořechů, pšenici

 

  1. Lžičkou naplňte šišku mezi šupinky rozpuštěným hovězím lojem a posypejte semínky.
  2. Nalijte vrstvu loje do poloviny kokosového ořechu, nasypte vrstvu semínek a nasekaných jader vlašských ořechů, zalijte další vrstvou loje, znovu nasypte semínka a ořechy a pokračujte až k okraji kokosového ořechu.
  3. Starý plecháček můžete plnit stejným způsobem jako kokosový ořech, nechte ho ale zatuhnout „našikmo“, až ho pak za ucho pověsíte třeba na větev stromu, ptáci se do něj budou moct snadno dostat a nebude do něj pršet.

Tip naší redaktorky:  Předtím, než začnete plnit šišku lojem, připevněte na ni provázek na zavěšení; případně provrtejte polovinu kokosového ořechu a povlékněte provázek.

I když zima ještě není úplně tuhá, je dobré ptáky začít přikrmovat včas, také proto, aby si zvykli, kde později potravu najdou, říká Martin Pudil. Pokud budete ptákům zavěšovat nevyškvařený lůj s kousky masa, dejte pozor na venkovní teploty, neupravený lůj by se při těch nad nulou mohl začít kazit. A můžete také zjistit, že není jednoduché hovězí lůj koupit, je tedy dobré jít k vašemu řezníkovi hned ráno, nebo se s ním dopředu na odběru hovězího loje domluvit.

A pak? Pak už zbývá jen se dívat...

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.